Koristi certifikata

Vse PMI certifikacije so vsesplošno uporabne in prilagodljive, saj ne temeljijo na določeni metodologiji, ampak so prenosljive med industrijskimi panogami, tržnimi nišami in zemljepisnimi lokacijami. Pri PMI so podrobno raziskali vloge in naloge projektnih vodij v svetovnem merilu, zato so PMI certifikacije zelo cenjene v podjetjih, vladnih ustanovah in pri posameznikih.

Mednarodno priznan program PMI certifikacij se je začel izvajati že leta 1984, ko je PMI prvi ponudil certifikacijo PMP, namenjeno projektnim vodjem. Certifikat PMP je še danes najbolj razširjen, do marca leta 2016 ga je pridobilo že nad 710.000 posameznikov po vsem svetu. PMI je z leti dodal še druge certifikacije (trenutno jih je osem), ki so vse do potankosti razvitein vzdrževane v skladu s trenutnimi zahtevami projektnega vodenja. Celoten proces razvoja in ponudbe certifikacije PMP je akreditiran tudi kot standard ISO 17024, registriran pa je tudi kot standard ISO 9001:2000 na področju kakovosti sistemov. Občasno PMI izvaja študije, s katerimi ugotavljajo, ali je certifikacija v skladu s tistim, kar projektni vodje dejansko delajo ter kot rezultat raziskave po potrebi posodobijo vsebino certifikacije.

Trenutno je že prek 750.000 posameznikov na svetu pridobilo katero izmed PMI certifikacij. Njihovi imetniki so po raziskavi PMI deležni prednosti pri zaposlovanju in imajo možnost boljšega zaslužka v primerjavi z necertificiranimi kolegi. Nenazadnje certifikacije tudi spodbujajo profesionalno rast s pomočjo programa vzdrževanja certifikacije, po katerem morajo certificirani posamezniki stalno dopolnjevati svoja znanja in kompetence.