Pridobitev certifikata PMP/CAPM

Tečaj za pridobitev certifikata PMP

PMI Slovenija v sodelovanju s partnerskim podjetjem ponuja tečaj “Preparation Course for PMP®/CAPM® – Credential Examination (Pripravljalni tečaj za pridobitev certifikata PMP®/CAPM®)”.

Tečaj je v osnovi namenjen kandidatom, ki izpolnjujejo PMI®-jeve pogoje za prijavo in si želijo certifikacijo PMP (ali CAPM). Podrobnejši opis pogojev, ki jih mora kandidat izpolnjevati je opisan v PMP® Handbook na www.pmi.org .

Za pristop k opravljanju izpita za pridobitev PMP® se zahteva vsaj 3 leta in 4500 ur projektnega vodenja (ali 5 let in 7500 ur v primeru višje-šolske izobrazbe) in 35 ur izobraževanja o projektnem vodenju. Teh 35 ur se lahko pokrije s pripravljalnim tečajem. V uvodnem delu pripravljalnega tečaja se gre čez celoten postopek prijave in opravljanja izpita.

PMP certifikat se obnavlja na 3-leta in sicer z zbiranjem t.i. PDU, kar vzpostavlja sistem nenehnega izobraževanja certificiranih projektnih vodij in posledično visok ugled samega certifikata.

V primeru, da oseba nima dovolj izkušenj za pristop k opravljanju PMP®, se lahko odloči za certifikat CAPM® – Certified Associate in Project Management (več na https://www.pmi.org/certifications/types/certified-associate-capm ).

Prijava na izpit

Kandidat(ka) se mora sam(a) prijaviti na izpit.

Pred izpitom za PMP® je treba izpolniti prijavnico, kjer se dokazuje te predhodne izkušnje in znanje. PMI® lahko te izkušnje tudi preveri. Po pridobitvi potrditve s strani PMI® in pridobitvi Eligibility ID, se lahko kandidat prijavi na izpit. V
Sloveniji je edini center za opravljanje izpitov v Ljubljani. Možni termini so dvakrat tedensko, najdete jih na strani www.prometric.com .

Podroben postopek prijave, cena izpita in vse ostale podrobnosti so zabeležene tudi v https://www.pmi.org/-/media/pmi/documents/public/pdf/certifications/project-management-professional-handbook.pdf .

O celotnem postopku prijave in opravljanju izpita se informira tudi na pripravljalnem tečaju.

Okvirne cene tečaja in certificiranja

  • Za strošek izobraževanja (tečaja) pošljite povpraševanje na info@pmi-slo.org.
  • Cena za opravljanje izpita PMP je za člane PMI $405/€340, za nečlane pa $555/€465. Izpit plačate preko spleta direktno PMI Global .
  • Letna članarina PMI Global znaša $129 za prvo članarino, v primeru obnove $119
  • Letna članarina PMI Slovenija znaša $11.
  • Članstvo v PMI Slovenije možno le ob predhodni oziroma istočasni včlanitvi v PMI (globalno).
  • Na voljo so brezplačne kode za prvi vpis v PMI Slovenija. Koda je veljavna od vpisa kode do poteka članstva PMI globalno. Predlagamo, da jo vpišete ob vpisu oz. podaljšanju članstva v PMI (globalno).
  • Vsi računi so lahko izstavljeni na podjetje.

Plačilo izpita se opravi preko spletne strani (pmi.org). Lahko se plača s kartico podjetja ali druge osebe. Račun se po plačilu dobi v elektronski obliki. Če potrebujete kaj več, se obrnete na njihovo podporno službo in vam bodo poslali tudi račun v papirnati obliki. Samo vsebino, kaj bo izpisano na računu, pa izpolni kandidat sam ob prijavnem procesu (Billing Address).

Učno gradivo

Glavni učni pripomoček za pripravo na izpit je PMBOK. PMI Slovenija nima zaloge knjig PMBOK. PMBOK lahko naročite na uradni strani PMI: https://www.pmi.org/pmbok-guide-standards/foundational/pmbok

Če ste član PMI, je za vas najnovejša verzija PMBOK vedno na voljo brezplačno v elektronski obliki (pdf). Papirnata verzija je v primeru članstva znižana za 50%. V kompletu dobite obe knjigi PMBOK® Guide – Sixth Edition in Agile Practice Guide. Agile Practice Guide lahko naročite tudi samostojno.

Če boste knjige naročili prek spletne strani PMI® boste nanje čakali precej časa in boste morali poleg visokih potnih stroškov plačati še carino, zato vam svetujemo, da jih naročite od evropskega ponudnika (npr. Amazon.de). Tako boste knjigo prejeli v najkrajšem možnem času in po zelo dobri ceni.