PMBOK vodnik

Vodniku po znanju projektnega vodenja (PMBOK® vodnik)

Leta 1983 se je zbrala skupina prostovoljcev iz združenja Project Management Institute (PMI®) in zasnovala osnove znanj projektnega managementa. Kasneje se je to znanje razvilo v svetovni standard za vodenje projektov: Vodnik po znanju projektnega vodenja oziroma Project Management Body of Knowledge (PMBOK®). Čeprav se je skozi desetletja način poslovanja podjetji precej spremenil, so dobre prakse projektnega vodenja ostale ključne za doseganje najboljših poslovnih rezultatov. Vodnik PMBOK® je danes splošno priznan kot celovit standard za učinkovito vodenje projektov.

Šesta izdaja vodnika PMBOK®

Šesta izdaja vodnika PMBOK® prvič vsebuje navodila o uporabi dobrih praks projektnega vodenja v agilnih in adaptivnih okoljih. S tem dodatkom je PMBOK® eden najmočnejših ter hkrati vsestranskih vodnikov po znanju projektnega vodenja za današnje projektne vodje.

Vsako področje znanja v PMBOK® vodniku zdaj vsebuje štiri uvodne dele: ključne pojme, trende in nastajajoče prakse, prilagajanje različnih pogledov in vidiki na agilno oziroma adaptivno okolje.

Šesta izdaja ima večji poudarek tudi na vidikih strateškega in poslovnega znanja pri vodenju projektov, pri čemer se v prvih treh poglavjih razpravlja o poslovnih dokumentih vodenja projektov. Vključuje nov razdelek o vlogi projektnega vodje, ki obravnava PMI Talent Triangle® in veščine ter znanja, ki jih organizacije zahtevajo od projektnih vodji za doseganje večje konkurenčnosti – tehnična, vodstvena in strateška znanja.

PMBOK® šesta izdaja vključuje tudi prilogo o agilnem, iterativnem, adaptivnem in hibridnem projektnem okolju.

Knjigo lahko kupite na PMI® spletni strani (https://www.pmi.org/pmbok-guide-standards/foundational/pmbok ), kjer je vodnik za vse člane združenja PMI na voljo brezplačno v elektronski verziji.

PMI Slovenija - Ljubljana Chapter
Železna cesta 14
1000 Ljubljana
Slovenija
Email: info@pmi-slo.org
© pmi-slo.org, Vse pravice pridržane.
magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram